Monet erilaiset organisaatiot auttavat maahanmuuttajia ja pakolaisia, mutta välillä tuntuu hieman siltä, että monet niistä työskentelevät omissa kuppikunnissaan ilman vaikuttavaa yhteistyötä muiden samaan tavoitteeseen pyrkivien organisaatioiden kanssa. Yhteistyössä sanotaan kuitenkin olevan voimaa, joten yhteistyön lisääminen myös tällaisten organisaatioiden kesken on todella tärkeää, jotta toiminnot olisivat entistä tehokkaampia ja nopeampia!
Väliinputoajat
Organisaatioiden yhteistyön lisäämisellä voitaisiin tehostaa väliinputoajien tunnistamista ja väliin putoamisen ehkäisemistä. Esimerkiksi monilla pakolaisleireillä turvapaikkaa hakevien olosuhteet voivat olla todella epäinhimilliset. Tehokkaalla yhteistyöllä olosuhteita olisi mahdollista parantaa ja turvapaikkahakemusten käsittelyä nopeuttaa. Leireillä elää jopa alaikäisiä, jotka matkustavat ilman huoltajaa. Heidän asemansa on erityisen haavoittuva ja juuri heidän kohdallaan on suuri väliin putoamisen vaara ja tarve erilaisten organisaatioiden tehokkaalle yhteistyölle. Osa alaikäisistä pakolaisista on jo ehtinyt hävitä leireiltä ja heidän kohtalonsa on epävarma.
Myös tavallisten maahanmuuttajien keskuudessa on suuri väliin putoamisen vaara, jota ehkäisemään tarvittaisiin entistä tiiviimpää eri organisaatioiden välistä yhteistyötä. Esimerkiksi kielitaidottomuus, syrjäytyminen ja työttömyys ovat maahanmuuttajien usein kohtaamia haasteita.
Tuen jatkuvuus
Kun turvapaikkaa etsivä pakolainen pääsee pakolaisleirille, hän ei suinkaan ole vielä turvassa. Monilla leireille eletään epäinhimillisissä olosuhteissa ja olosuhteet kiristävät leiriläisten pinnaa. Leireillä on jopa kuollut ihmisiä, ja osa heistä on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Pakolaisten kohdalla ei siis suinkaan riitä, että pakolaiset saadaan niin sanottuun turvaan pakolaisleireille. Heille pitäisi saada mahdollisimman nopeasti turvapaikka turvallisesta maasta, minkä jälkeen heidän tuen tarpeensa jatkuu vielä pitkään. Lasten ja nuorten kohdalla on erityisen tärkeää, että lapsi ja nuori saa tilaisuuden oppia uuden kotimaansa kielen ja jatkaa opintojaan. Monissa kulttuureissa mies on perheen pää ja isän työttömyys voi olla perheelle erityisen kova paikka. Tähänkin pitäisi kiinnittää erityishuomiota pyrittäessä integroimaan pakolaisperheitä suomalaiseen yhteiskuntaan.
Myös tavalliset maahanmuuttajaperheet, jotka eivät saavu Suomeen pakolaisina, tarvitsevat usein jatkuvaa tukea. Tämä joukko on erittäin kirjava, joten myös tuen tarve on kirjavaa. Tukea saatetaan tarvita esimerkiksi asunnon ja työn löytämiseen ja kielen oppimiseen. Myös suomalaiset tavat ja kulttuuri saattavat tuntua vierailta, jolloin esimerkiksi vertaistuesta voi olla apua sopeutumisprosessin läpikäymisessä.