Vertaistuesta on suuri apu maahanmuuttajalle tai pakolaiselle hyvin monenlaisissa tilanteissa. Kerromme tässä artikkelissa muutaman käytännönläheisen esimerkin.
Uusi asuinmaa tutuksi
Alussa, kun uuteen kotimaahan on vasta muutettu, saattaa se tuntua aivan oudolta. Esimerkiksi työelämä, koulutus ja monet muut asiat voivat toimia täysin eri tavalla kuin maahanmuuttajan lähtömaassa. Moni haluaisi oppia uuden kotimaansa kielen mahdollisimman äkkiä, ja hidas oppimistahti saattaa turhauttaa. Suomen kieltä ei yleensä opita kovin nopeasti eikä se ole kaikista helpoimmin omaksuttavissa oleva kieli, joten maahanmuuttajilta vaaditaan erityistä kärsivällisyyttä, aktiivisuutta ja ponnisteluja, jos he haluavat ottaa suomen kielen haltuun.
Oma tietämättömyys saattaa hävettää ja jopa turhauttaa. Tällöin saman kokenut maahanmuuttaja, joka taitaa toisen kielen ja kulttuuritaustan, voi auttaa kaikista parhaiten. Usein hän osaa omien kokemustensa pohjalta kertoa kaikista parhaiten niistä asioista, joista toisen tulee tietää ja jotka auttavat häntä sopeutumaan uuteen kotimaahansa. Esimerkiksi vinkit tehokkaista suomen kielen kursseista leviävät nopeasti vertaisryhmien sisällä. Yhdessä voidaan myös nauraa niille asioille, jotka tuntuvat uudessa kulttuurissa vierailta tai niille asioille, joissa on tullut itse uuden kulttuurin keskellä mokattua.
Yksinäisyyden lievittämistä
Moni maahanmuuttaja kokee uudessa kotimaassaan yksinäisyyden tunteita. Ikävä vanhaan kotimaahan saattaa olla kova, minkä lisäksi sinne on saattanut jäädä myös lukuisa joukko ystäviä ja sukulaisia. Huoli läheisistä voi olla kova, jos vanhassa kotimaassa on sota tai muuten vaikea tilanne ja osa saattaa kokea jopa huonoa omatuntoa siitä, että pääsi itse turvaan sukulaisten ja ystävien jäätyä sodan tai muiden konfliktien keskelle.
Ystävystyminen kantaväestön kanssa ei välttämättä ole kovin helppoa. Jo kielimuuri voi vaikeuttaa tutustumista, puhumattakaan kulttuurieroista ja molemmin puolin ilmenevistä ennakkoluuloista. Tällaisessa tilanteessa vertaisryhmä on todellakin vertaansa vailla. Vertaisryhmästä voi löytää seuraa, joka ymmärtää, millaisia asioita maahanmuuttaja käy läpi. Ryhmästä voi löytyä myös ystäviä, joita voi tavata ryhmätapaamisten ulkopuolellakin. Yhdessä on entistä helpompi lähteä vaikkapa harrastamaan, tai käymään ensimmäistä kertaa lääkärissä uudessa kotimaassa. Jo yksikin ystävä auttaa lievittämään yksinäisyyden tunteita ja sopeutumaan uudenlaisiin olosuhteisiin. Uusien ystävien löytäminen onkin yksi maahanmuuttajien vertaisryhmien parhaasta annista!