Uudessa maassa voi olla vaikeaa löytää omaa paikkaansa tai uusia ystäviä. Tällöin harrasteporukkaan liittyminen voi olla yksi ratkaisu, joka liittää maahanmuuttajan toimivaksi ja aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa. Kerromme tässä artikkelissa muutaman hyvän esimerkin harrasteporukoiden voimasta!
Jalkapallolla suosituksi
Monissa maissa jalkapallo on erittäin suosittu laji ja myös monet pakolaiset saapuvat Suomeen sellaisista maista, joissa jalkapallolla on suuri asema. Jalkapalloa hyvin taitava maahanmuuttaja tai pakolainen voikin melko helposti pelata itsensä hetkessä suosion huipulle paikallisessa jalkapalloseurassa. Jalkapallo on siitäkin hyvä laji, että sen kieli on kansainvälistä – riittää, että osaa lukea muita pelaajia ja omaa hyvän pelisilmän. Heikko suomen kielen taito ei siis alussa haittaa, joskin sekin luultavasti kehittyy nopeasti suomea puhuvan tiimin keskellä. Jalkapallo on hyvä laji myös siinä mielessä, että sen parista on usein helppo löytää ystäviä.
Valmentaja tsempparina
Valitettavan moni maahanmuuttaja- tai pakolaistaustainen nuori on joutunut Suomessa kiusatuksi. Heikko suomen kielen taito ja erilaiset tavat saattavat saada lapsen tai nuoren näyttämään muiden silmissä outolinnulta, joka on helppo kiusaamiskohde. Myös tällöin harrasteporukkaan kuuluminen voi auttaa, sillä monelle lapselle ja nuorelle joukkueen tai muun porukan valmentaja on luotettu aikuinen, joka tukee nuorta ja laittaa kiusaajalle kampoihin!
Itsetunto nousuun
Mielekäs harrastus voi tarjota maahanmuuttaja- tai pakolaistaustaiselle lapselle tai nuorelle onnistumisen elämyksiä ja tunteen siitä, että hän kuuluu johonkin. Näin hänen itsetuntonsa nousee ja mahdollisuudet sopeutua uuteen maahan paranevat.
Entäpä rahoitus?
Monet harrastukset ovat Suomessa valitettavan kalliita. Joissakin tapauksissa kuluihin on kuitenkin mahdollista saada toimeentulotukea ja joissakin tapauksissa joukkue saattaa antaa lahjakkaalle pelaajalle jopa ilmaispaikan. Lisäksi monet yhdistykset, kuten Hope ry., tukevat lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kannattaakin selvitellä, jottei mielekkään harrastuksen aloittaminen jäisi rahasta kiinni!
Osa harrastuksista on myös täysin maksuttomia ja harrastusvälineitäkin voi löytää kirpputoreilta pikkurahalla. Esimerkiksi koulusta tai nuorisotalolta kannattaa kysyä alueen maksuttomista harrastuksista. Erilaisten harrastepiirien ja joukkueiden sivuilta kannattaa mahdollisuuksien mukaan tilata uutiskirjeet suoraan omaan sähköpostiin, ja myös niiden somekanavia kannattaa seurata, jotta pysyy ajan tasalla tulevista tapahtumista.